EN / ES
KIMPTON MALLORA

KIMPTON MALLORA

  • LOCATION: Santa Ponça, Mallorca, Spain
  • CLIENT: CALVIÁ COUNTRY CLUB SA.
  • PROGRAM: Hotel
  • STATUS: Under construction
  • SIZE: 12.100 m2
  • ROOMS: 79
  • TEAM: Guillermo Reynés, Álvaro Pérez, Mayca Sánchez, Iñigo Astray, Xenia Dimoka, Filip Szafalowicz, Kristina Kirilova

 

The Santa Ponsa Country Club is, as its name suggests, a social and sports club located in Santa Ponsa, Mallorca. It is a benchmark in its area, a meeting point for local society, which closed its doors in 2014 in order to undertake an ambitious renovation project.

The process began with the construction of a new tennis complex, hosted by the ATP Mallorca Championship in 2015. A new sports building with 16 grass, clay and asphalt tennis courts. The construction of these first facilities allowed the subsequent development of the next phase of the project: KIMPTON HOTEL.

KIMPTON HOTEL is the culmination of this process of renovation and refurbishment initiated by the Santa Ponsa Country Club in 2014.

The vision of the project includes the total renovation of the existing social and sports complex and its extension with a hotel, thus creating a large sports leisure complex, unique in Mallorca since it combines: a newly built 78-room hotel, a social club with 3 restaurants, conference rooms, multifunctional space for events, gym, spa and indoor pool, beauty centre, a large garden with 2 outdoor pools and a first-class tennis sports complex.

The country club plot is defined by its large garden around which the buildings are arranged: the original building body where the common areas of the hotel and public programmes are located, as well as the spaces of the members' club and the new rooms, which are settled on the old tennis courts (the new tennis courts are located in the new complex across the street). Both buildings close and hide a large inner garden for the exclusive use of the clients.

The new buildings are designed around a central courtyard, re-interpreting the typical Majorcan houses with a clastra (courtyard). Private, hidden outdoor spaces and elements of surprise expand the spaces by creating outdoor areas while helping its ventilation and illumination at the same time. These new volumes are materialized by seeking an evident contrast with the existing buildings. This contrast highlights the new performance while emphasizing the memory of the old building. The two new buildings are connected to the existing building with a tunnel below ground level, and above ground using a footbridge. The materiality of the new buildings spreads out over the new volumes that need to be created in the old building in order to place the reception. In this way, the new appearance "colonizes" the existing building.

The 78 rooms are arranged around the courtyard to provide the corridor with ventilation and natural lighting, something very unusual in hotels. The concept of the room is unique, as all the rooms have a side terrace, instead of a usual front one, thus creating a secluded exterior space through which the bathroom is ventilated and lit. The bathrooms are all exterior and have access to the terrace through the shower, allowing the indoor shower to become an outdoor summer shower. The outdoor space is as important as the indoor space, as the Mediterranean climate allows intensive use of the terraces for 6 months.

The connection between the new and existing buildings has created a plaza (square) where the access and hotel reception are located. A large plant pergola marks the entrance and creates a covered "drop off" space through which the hotel is accessed.

The existing building where the reception is placed has been completely redesigned in search of a new layout of open spaces connected to each other that gradually resolves the different parts of the programme. The programme and the flow of people are complicated since 2 users are combined: the hotel client and hotel member.

This way, after the reception, the bars and restaurants follow one another as one moves towards the club area, maintaining the original access. Following the club reception, the congress rooms, the spa area and the indoor swimming pool are arranged. To avoid a hotel client having to cross all the restaurants to access the water area, a direct connection is made from the hotel reception to the first floor where the gym and beauty centre are located and from there, direct access to the spa is provided on the lower floor. A complex programme and distribution is successfully solved by the complete re-arrangement of the indoor spaces.

All these indoor spaces are open to the "jewel" of the project: The Mediterranean garden and the 2 swimming pools. The project offers beach type swimming pool for relaxation and a sports pool. 

We use cookies to improve your viewing experience. By continuing to use our website you accept our cookie policy.
Accept