GRAS
EN / ES

MRA APARTMENTS COMING SOON!

20/12/2018

Located on the west side of the island, an area that offers the finest view over the city of Palma de Mallorca, just 300 meter away from the Cala Mayor beach, the residential building Mirador MRA will become a reality by 2019.

 

 

The building is placed on a narrow plot defined by a strong inclination, and a very limited footprint. Given the several urban restrictions on one hand, and the requests of the client on the other, the project concludes to a vertical and compelling construction comprised by 7 luxury residences piled up.

The proposed design maximizes the above mentioned panoramic views and also the potential value of the properties by bringing to the limit the permitted footprint of the penthouses, designed as duplexes with roof decks, the most valuable m2. This results in a dramatic overhang to the sea of the top levels in contrast with the more traditional built into the terrain lower floors.

The architectural design assembles two volumes: the traditional and the contemporary, the massive and the light, the sky and the ground. It also empowers the building concept of “lighthouse- Mirador”.

The lower levels, the ones designed according to the primitives of the traditional aesthetics, represent the tower of the lighthouse. The materiality echoes the traditional Mallorquin hillside terraces, “bancales”, traditional strategies applied in terrains with big slopes. The building merges with the nature, there is no distinction between the building and the landscape, and creates terraces and outdoor spaces, gardens and pools. The materials are the traditional stone together with wooden framed windows and shutters. Two apartments occupy the ground floor, extending themselves to the basement, which is partially open to the views due to the slope, both of them with terraces and private pools. Floors 1 and 2 complete the column of the lighthouse. Both apartments share the same strategy to gain terraces and private pools: recessing themselves to the interior at the south part of the volume in order to permit sun and ventilation for the pool and the terrace. The stone building is carved like the natural stone cliffs.

 

 

The relation of the plot with the street, in regards of access and parking, is determined by the slope and the lack of space. Parking is provided by allocating some spots to the street in ground floor and with a car lift that links directly to the garage in the -2 floor. The back façade, in contrast with the front one, is more secluded with smaller windows, to keep privacy and intimacy.

The building is very exposed to the south orientation, and in Mediterranean weather, that means big heat gain and glare. The façade of the project combines 2 strategies: traditional shutters at the lower levels together with a very thick stone façade, and sun protected windows with exterior blinds in the upper levels. The climate control also follows the principle of the 2 different parts of the building. The whole building is designed following the passivhaus principles.

 

 

MIRADOR - MRA Apartments in Mallorca, stone and glass, earth and sky, tradition and modernity all together in a unique building overlooking the Mediterranean Sea.

 

 

View project
We use cookies to improve your viewing experience. By continuing to use our website you accept our cookie policy.
Accept